Nieuws


18 maart – WINNAARS VERKIEZINGEN

Vlnr. Edwin Vollebergh (Studio Boot, NBS), Peter Korsman (Autograph, NBS), Charlotte Hofman (Winnaar juryprijs), Casper Herselman (Attak, NBS), Menno Hang Youth (Winnaar publieksprijs), Raoul Wilke (Studio Turbo, NBS)

De Algemene Beschouwingen Award gaat dit jaar naar Charlotte Hofman. Haar inzending is verkozen als winnaar in de wedstrijd waar op zoek werd gegaan naar de beste alternatieve verkiezingsposter. Met meer dan 200 ingezonden ontwerpen kan de organisatie spreken van een doorslaand succes. “De urgentie van de verkiezingen in combinatie met goed grafisch ontwerp is groot”, aldus initiatiefnemer Casper Herselman. “Het is mooi om te zien dat ontwerpers dit massaal oppikken en hun talent inzetten om een alternatieve beeldtaal te ontwikkelen voor de doorgaans saaie verkiezingsposters.” Als jurylid van Algemene Beschouwingen beoordeelde Herselman de ruim 200 inzendingen, waarvan er uiteindelijk 78 op de shortlist kwamen. Deze selectie was te zien in een straatexpo in Den Bosch. Onder de inzenders zaten naast aanstormend talent diverse bekende ontwerpers, zoals Job Smeets, Erik Kessels en Peter te Bos. 

De jury koos het ontwerp van Charlotte Hofman als winnaar; “Het affiche belichaamt de tijdsgeest en is uitgevoerd in een gelaagde, kleurrijke en esthetisch goede compositie. Typografie, illustratie en inhoud smelten samen. Ze laat zien dat een verkiezingsposter de aandacht kan trekken en je dwingt nog een keer te kijken.” De jury bestond naast Herselman (ATTAK) uit Peter Korsman (Autograph), Raoul Wilke (Studio Turbo) en Edwin Vollebergh (Studio Boot), zij vormen samen het collectief Nieuwe Bossche School. 

Naast de juryprijs kende Algemene Beschouwingen ook een publieksprijs. Op 17 maart, parallel aan de verkiezingen voor de Tweede Kamer, hebben zo’n 1.500 mensen online op de inzendingen gestemd. De publieksprijs ging dit jaar naar Hang Youth met de inzending “Ik geef een nier voor geen Rutte IV”. Zowel Hang Youth als Hofman ontvingen een award voor hun gewonnen inzending. Daarnaast wordt hun poster opgenomen in het archief van Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen (DNPP).


12 MAART – NRC

Interview met Casper Herselman, Mink Couteaux, Adrien Stanziani en Maia Matches in NRC over Algemene Beschouwingen. Lees het hier.


9 maart – volkskrant

Drie grafisch ontwerpers over (belabberde) verkiezingsposters, en hun eigen affiches. Meer dan 160 ontwerpers hebben nieuwe verkiezingsposters gemaakt. V kiest er drie uit. Lees het artikel hier.


3 maart – brabants dagblad

Foto © Olaf Smit

Cultuurhappen, dat doe je tegenwoordig maar op straat. Artikel in het Brabants Dagblad, lees het hier.


1 maart – Blokboek

Artikel op blokboek.com, lees het hier.


27 FEBRUARI – algemeen dagblad

Namens de Nieuwe Bossche School waren Casper Herselman (ATTAK) en Edwin Vollebergh (Studio Boot) in gesprek met het AD over de verkiezingsposter en de Algemene Beschouwingen.

Bekijk het hele interview hier.


26 FEBRUARI – Adformatie

Grafisch ontwerpers bewijzen dat verkiezingscampagne-posters niet zielloos hoeven te zijn. Artikel op Adformatie, lees het hier.


25 FEBRUARI – BNO BLOG

Kies jouw favoriete alternatieve verkiezingsposter. Artikel op BNO, lees het hier.


25 februari – design digger


22 februari – jurering inzendingen

De Jury. V.l.n.r.: Peter Korsman (Autograph), Casper Herselman (ATTAK),
Raoul Wilke (Studio Turbo) en Edwin Vollebergh (Studio Boot).

De jury, bestaande uit de Nieuwe Bossche School, heeft de 60 posters voor de straattentoonstelling gekozen. Je vindt ze hier (gelabeld met Straatexpo). Op 17 maart is het aan jou, het publiek, om de winnende poster te kiezen. De winnaar ontvangt de Algemene Beschouwingen Award.