Nieuws

winnaars

JORIS GROOT – WINNAAR AB AWARD 2023 – Juryprijs.
JULIAN NAAIJER – WINNAAR AB AWARD 2023 – Publiekprijs

Julian Naaijer is door jullie verkozen als winnaar van de Algemene Beschouwingen Publieksprijs 2023! Zijn poster “Feminister” haalde 107 van de 1711 stemmen op.

De inzending van Joris Groot is door de jury van de Algemene Beschouwingen 2023 uitgekozen tot winnaar van de beste alternatieve verkiezingsposter 2023.

De poster van Joris Groot weet zonder tekst de urgentie van het stemmen aan te kaarten. Het trekt direct de aandacht door de radicale bivakmuts, die volgens de jury niet alleen het protest symboliseert, maar ook de anonimisering van de maatschappij. Sociale media radicaliseren en polariseren. Politici zijn hier misschien wel als eerste slachtoffer van.

De poster spreekt alle politieke kleuren aan in een helder en pakkend beeld, dat door zijn eenvoud snel communiceert en de kracht van een goed logo heeft. De poster van Joris Groot roept letterlijk en figuurlijk op om te gaan stemmen. De ingekleurde mond benadrukt de stem en het laten horen van jouw mening. Ondanks alles moet je altijd blijven geloven in een democratie en het stemrecht. De poster is een voor en een tegen. Het is knap dat Joris Groot zonder tekst sterk, direct en breed weet te communiceren met een mooi beeld dat tot de verbeelding spreekt en je nog lang bijblijft.

Jury Algemene Beschouwingen 2023
– Nieuwe Bossche School (ATTAK, Autograph,
Studio Boot, Studio Turbo)
– Graphic Matters (Anne van Bree, Rowan Graafland)
– Lisa Dooijenburg en Marieke Kersten

2023 21 november – Brabants dagblad

Artikel over de Algemene Beschouwingen in het Brabants Dagblad. Lees het hier.

2023 17 november – DESIGN DIGGER

Artikel over de Algemene Beschouwingen op Design Digger. Lees het hier.

2023 15 november – dutch design daily

Artikel over de Algemene Beschouwingen op Dutch Design Daily! Lees het hier.

2023 15 november – Te zien!!

Het posterproject Algemene Beschouwingen ontving meer dan 230 inzendingen. Op 22
november kiezen zowel vakjury als publiek hun winnaars. De veertig beste posters zijn inmiddels
te zien in zowel Den Bosch, Breda en Den Haag.

De meer dan 230 ingezonden posters tonen visueel commentaar op de huidige Nederlandse
politiek. De posters zijn gemaakt door ontwerpers en illustratoren uit heel Nederland en kaarten
problemen aan, uiten kritiek of dienen juist als aanmoediging.

Uit alle inzendingen is een selectie van 40 posters gemaakt. Die zijn verspreid te zien in Den
Bosch, Breda en Den Haag. De selectie is gemaakt door de jury bestaande uit leden van Nieuwe
Bossche School en Graphic Matters. De volledige selectie wordt van woensdag 22 november tot en met zondag 3 december tentoongesteld in het Werkwarenhuis, Den Bosch. Ter aanvulling worden in Breda van 14 t/m 23
november opstellingen geplaatst bij Avans en De Rooi Pannen Seelig-Noord en in Den Haag bij
Amare aan het Spuiplein en in Café Dudok.

Alle posters zijn terug te vinden op www.algemenebeschouwingen.nl. Op 22 november kan
iedereen die wil daar stemmen op zijn favoriete verkiezingsaffiche. De poster met de meeste
stemmen wint de publieksprijs, die uitgereikt wordt op zondag 26 november om 15.00u in het
Werkwarenhuis. Daar zal ook de juryprijs worden uitgereikt.

2023 7 november – jurering

Uit alle inzendingen is een selectie van 40 posters gemaakt. De selectie is gemaakt door de jury bestaande uit leden van Nieuwe Bossche School (ATTAK, Autograph, Studio Turbo en Studio Boot) en Graphic Matters (Anne van Bree en Rowan Graafland) ze werden bijgestaan door Lisa Dooijenburg en Marieke Kersten.

Op woensdag 22 november kiezen zij het beste affiche, welke de juryprijs zal winnen. Op dezelfde dag kies JIJ op deze site jouw favoriet, de veriezingsposter met de meeste stemmen wint de publieksprijs!

Foto: Studio Boot / Petra Jansen

2023 23 oktober – NIEUWE DEADLINE!

De deadline is verplaatst naar dinsdag 31 oktober 10u. Alle posters die dan binnen maken kans te zien te zijn in de straatexpo in Breda en de tentoonstelling in het Werkwarenhuis in Den Bosch. Inzendingen die later binnenkomen zullen alleen online te zien zijn.

Download hier de templates!

2023 11 oktober – doe ook mee met de algemene beschouwingen 2023!

Nieuwe Bossche School & Graphic Matters nodigen je uit om mee te doen aan een posterproject rondom de Tweede Kamer verkiezingen op 22 november.

Woensdag 22 november stemt Nederland. De laatste keer dat we naar de stembus gingen was er de avondklok, rellen, de COVID-19 pandemie en de bijbehorende lockdown. Problemen van toen zijn opgelost of juist groter geworden. Wat zijn nu de belangrijke thema’s van de verkiezingen en wie zijn de grote kanshebbers?

Uitnodiging
Bij verkiezingen horen posters. We nodigen je uit om mee te doen aan het project “Algemene Beschouwingen” en vragen je een verkiezingsposter te ontwerpen die er toe doet. Geef je visuele commentaar op de Nederlandse politiek. Geef je mening of kaart aan. Het kan een protest of juist een aanmoediging zijn, je hebt carte blanche. Jij ontwerpt en wij zorgen dat de beste posters gedrukt worden en verspreid in de straten van Breda en te zien zijn in een grote tentoonstelling in het Werkwarenhuis in Den Bosch!

Download hier de templates!


2022 15 maart – Stem nu op je favoriete poster!!

Vanaf vandaag stem je op jouw favoriete poster van de AGENDAPUNTEN! De jury, bestaande uit de Nieuw Bossche School, selecteerde uit alle inzendingen de beste 5 ontwerpen.

Deze ontwerpen vind je hier!

Donderdag 17 maart wordt de winnaar bekend gemaakt, dat is net als bij de echte verkiezingen diegene met de meeste stemmen.

De top 5 posters is gemaakt door:
Sander Puhl
Eelco Veenman
Marcha Vandenberg
Irene Hinderks
Flo Kortenkaas


2022 11 maartPostertentoonstelling Werkwarenhuis

TENTOONSTELLING WERKWARENHUIS!

Dit weekend opent de tentoonstelling AGENDAPUNTEN in het Werkwarenhuis op de Tramkade in Den Bosch. Een selectie van alle inzendingen werd geprint op groot formaat. De tentoonstelling wordt zondag 13 maart om 14:00 uur geopend en is te bezoeken t/m zondag 20 maart. Maar 1 week, dus kom snel langs op de Tramkade.

Als aanvulling op de Werkwarenhuis-expo worden de beste 21 posters de komende weken tentoongesteld wildgeplakt in de straten van Den Bosch

Keep your eyes pealed!


2022 10 maartDe jury heeft gekozen!

DE JURY HEEFT GEKOZEN.

Meer dan 120 ontwerpers stuurden posters in voor de alternatieve verkiezingsposter wedstrijd. Op 16 maart kiest het publiek de winnaar.

De jury, bestaande uit de Nieuwe Bossche School, koos een selectie die onderdeel zal uitmaken van de tentoonstelling in Werkwarenhuis, Den Bosch en waarvan een deel zal worden wildgeplakt in de straten van ‘s-Hertogenbosch. Alle inzendingen zijn ook te zien op Instagram en op de site van Algemene Beschouwingen.

Op 16 maart is het aan jou, het publiek, om de winnende poster te kiezen. De winnaar ontvangt de Algemene Beschouwingen Award.

Bekijk hier alle inzendingen en stem op jouw favoriet!


3 februari 2022 – NIEUW PROJECT: AGENDAPUNTEN

DOE JE MEE?
Misschien was je een van deze 200 ontwerpers die mee deed aan het posterproject “Algemene Beschouwingen”. Van de Nieuwe Bossche School in samenwerking met Antishit. Met meer dan 200 inzendingen van vooraanstaande Nederlandse ontwerpers en meer dan 72 verschillende posters verzameld in een straatexpositie, was dit een groot succes.

Met de regionale verkiezingen op 16 maart willen we als Nieuwe Bossche School wederom inhaken op de actualiteit en een vervolg geven aan Algemene Beschouwingen. De beste posterinzendingen zullen worden tentoongesteld in een grote postertentoonstelling in het Werkwarenhuis, Den Bosch.

Daarom nodigen we Nederlandse ontwerpers, illustratoren en kunstenaars uit om mee te doen aan het vervolgproject op Algemene Beschouwingen getiteld: ‘Agendapunten’ en een poster te ontwerpen. Bij verkiezingen horen posters.

POSTERTENTOONSTELLING
11 MAART T/M 20 MAART 2022

Een selectie van de beste posters gemaakt door de uitgenodigde ontwerpers i.c.m. de beste posters van de Open Call worden op groot formaat (abri) geprint en tentoongesteld in de tentoonstellingsruimte van Werkwarenhuis op de Tramkade in ’s-Hertogenbosch.

STRAATTENTOONSTELLING
1 MAART T/M 18 MAART 2022

De postertentoonstelling wordt aangevuld met een straattentoonstelling. De beste 25 posters van de Werkwarenhuistentoonstelling zullen worden gedrukt en verspreid op de traditionele manier, dus geplakt op de vrije plakplaatsen en hopelijk in de Centercom-borden op de uitvalswegen van de stad.

DEADLINE
Maandag 21 februari is de deadline om mee te dingen naar een plaats in de grote postertentoonstelling in Werkwarenhuis, Tramkade Den Bosch.
Posters die later binnenkomen kunnen alleen nog op onze Instagram geplaatst worden.

Doe mee!
Hier vind je het template dat je kunt gebruiken om een poster in te sturen. Stuur je poster (pdf) naar:
info@algemenebeschouwingen.eu
of
info@nieuwebosschescchool.nl


19 DECEMBER 2021COMEBACK VAN DE PROTESTPOSTER

Het Dutch Designers Yearbook van BNO is uit, met daarin aandacht voor de Algemene Beschouwingen. De protestposter blijkt terug van (nooit) weggeweest en dat verdient aandacht!

De comeback van de protestposter

In maart 2021 organiseerde de Nieuwe Bossche School samen met Antishit ‘Algemene beschouwingen’ voor grafisch Nederland. Een Alternatieve verkiezingsposters voor de Tweede kamer verkiezingen in Maart.

De ergernis over de gebrekkige overheidscommunicatie, inspiratieloze partijposters en een haperende coronacampagne gaven veel affiches uiting over de verbinding dan tegenstelling.

Het merendeel van de posters was een oproep om vooral te gaan stemmen. De activistische protestposter van nu pleit voor meer vertrouwen in de democratie en minder polarisatie.

Het boek werk uitgegeven door nai010 publishers en vormgegeven door Studio de Ronners.

Tekst: Jeroen Junte en Freek Kroesbergen
Bestel het boek hier


18 maart – WINNAARS VERKIEZINGEN

Vlnr. Edwin Vollebergh (Studio Boot, NBS), Peter Korsman (Autograph, NBS), Charlotte Hofman (Winnaar juryprijs), Casper Herselman (Attak, NBS), Menno Hang Youth (Winnaar publieksprijs), Raoul Wilke (Studio Turbo, NBS)

De Algemene Beschouwingen Award gaat dit jaar naar Charlotte Hofman. Haar inzending is verkozen als winnaar in de wedstrijd waar op zoek werd gegaan naar de beste alternatieve verkiezingsposter. Met meer dan 200 ingezonden ontwerpen kan de organisatie spreken van een doorslaand succes. “De urgentie van de verkiezingen in combinatie met goed grafisch ontwerp is groot”, aldus initiatiefnemer Casper Herselman. “Het is mooi om te zien dat ontwerpers dit massaal oppikken en hun talent inzetten om een alternatieve beeldtaal te ontwikkelen voor de doorgaans saaie verkiezingsposters.” Als jurylid van Algemene Beschouwingen beoordeelde Herselman de ruim 200 inzendingen, waarvan er uiteindelijk 78 op de shortlist kwamen. Deze selectie was te zien in een straatexpo in Den Bosch. Onder de inzenders zaten naast aanstormend talent diverse bekende ontwerpers, zoals Job Smeets, Erik Kessels en Peter te Bos. 

De jury koos het ontwerp van Charlotte Hofman als winnaar; “Het affiche belichaamt de tijdsgeest en is uitgevoerd in een gelaagde, kleurrijke en esthetisch goede compositie. Typografie, illustratie en inhoud smelten samen. Ze laat zien dat een verkiezingsposter de aandacht kan trekken en je dwingt nog een keer te kijken.” De jury bestond naast Herselman (ATTAK) uit Peter Korsman (Autograph), Raoul Wilke (Studio Turbo) en Edwin Vollebergh (Studio Boot), zij vormen samen het collectief Nieuwe Bossche School. 

Naast de juryprijs kende Algemene Beschouwingen ook een publieksprijs. Op 17 maart, parallel aan de verkiezingen voor de Tweede Kamer, hebben zo’n 1.500 mensen online op de inzendingen gestemd. De publieksprijs ging dit jaar naar Hang Youth met de inzending “Ik geef een nier voor geen Rutte IV”. Zowel Hang Youth als Hofman ontvingen een award voor hun gewonnen inzending. Daarnaast wordt hun poster opgenomen in het archief van Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen (DNPP).


12 MAART – NRC

Interview met Casper Herselman, Mink Couteaux, Adrien Stanziani en Maia Matches in NRC over Algemene Beschouwingen. Lees het hier.


9 maart – volkskrant

Drie grafisch ontwerpers over (belabberde) verkiezingsposters, en hun eigen affiches. Meer dan 160 ontwerpers hebben nieuwe verkiezingsposters gemaakt. V kiest er drie uit. Lees het artikel hier.


3 maart – brabants dagblad

Foto © Olaf Smit

Cultuurhappen, dat doe je tegenwoordig maar op straat. Artikel in het Brabants Dagblad, lees het hier.


1 maart – Blokboek

Artikel op blokboek.com, lees het hier.


27 FEBRUARI – algemeen dagblad

Namens de Nieuwe Bossche School waren Casper Herselman (ATTAK) en Edwin Vollebergh (Studio Boot) in gesprek met het AD over de verkiezingsposter en de Algemene Beschouwingen.

Bekijk het hele interview hier.


26 FEBRUARI – Adformatie

Grafisch ontwerpers bewijzen dat verkiezingscampagne-posters niet zielloos hoeven te zijn. Artikel op Adformatie, lees het hier.


25 FEBRUARI – BNO BLOG

Kies jouw favoriete alternatieve verkiezingsposter. Artikel op BNO, lees het hier.


25 februari – design digger


22 februari – jurering inzendingen

De Jury. V.l.n.r.: Peter Korsman (Autograph), Casper Herselman (ATTAK),
Raoul Wilke (Studio Turbo) en Edwin Vollebergh (Studio Boot).

De jury, bestaande uit de Nieuwe Bossche School, heeft de 60 posters voor de straattentoonstelling gekozen. Je vindt ze hier (gelabeld met Straatexpo). Op 17 maart is het aan jou, het publiek, om de winnende poster te kiezen. De winnaar ontvangt de Algemene Beschouwingen Award.